زمانی که که سلولهای سینه بهطور غیرقابل کنترلی رشد میکنند موجب ایجاد تومور بدخیم خواهند شد که نتیجه آن ابتلا به سرطان سینه در خانمها است. با توجه به اینکه ابتلا به این نوع سرطان طوری است که بسیاری از خانمها را تهدید میکند، علائم سرطان سینه از همان ابتدا خود را نشان خواهند داد که اگر با آنها آشنایی داشته باشید میتوانید سریعا متوجه این مسئله شده و از مشکلات جدی جلوگیری کنید.
این نوع خاص از سرطان بسیاری از زنان را تحت تاثیر قرار میدهد، هرچند گاهی اوقات مردان نیز به آن ابتلا میشوند. انجام خودآزمایی سرطان سینه برای جلوگیری از گسترش سرطان سینه بسیار مهم است. انجام منظم خودآزمایی پستان(BSE) میتواند به شما در تشخیص سرطان قبل از گسترش و بزرگتر شدن تومور کمک کند.
در ادامه این مقاله از مجله ساتین مد قصد داریم به صورت جامع در مورد بیماری سرطان سینه صحبت کنیم و راهکارهایی را برای شناسایی سریع علائم و همچنین نشانههای این بیماری است بازگو کنیم که با عمل کردن به آنها میتوانید از گسترش سریع آن جلوگیری نمایید.
علائم سرطان سینه چیست و چگونه آنها را بشناسیم؟
زمانی که سرطان سینه خود را نشان میدهد، عموما ترشحاتی در نوک سینه اتفاق میافتد یا اینکه یکی از سینهها ممکن است نسبت به سینه دیگر تغییراتی از نظر افتادگی، بزرگ شدن و یا تغییر حالت دادن را داشته باشد.
به محض اینکه متوجه هر یک از علائم بالا شدید لازم است که از خودآزمایی سرطان در خانه استفاده کرده و بیشتر این موضوع را بررسی کنید. سپس اگر این احتمال وجود داشت که اتفاقات رخ داده غیرعادی هستند سریعا به پزشک برای انجام آزمایش سرطان سینه و بررسی بالینی مراجعه کنید.
لذا در ادامه به کلیه کارهایی که میتوانید برای شناسایی ابتلا به بیماری سرطان انجام دهید پرداخته و به شما کمک میکنیم که چه عواملی باعث بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان سینه خواهند شد.
اگر به دنبال این سوالات هستید که چگونه نشانه های ابتلا به سرطان سینه در خانه را بررسی کرده و از آن مطلع شویم؟ تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در ادامه به معرفی چند روش تشخیص سرطان سینه پرداخته و سپس با راهکارهایی که نقش اساسی در پیشگیری از سرطان سینه داشته باشد پرداخته و در نهایت به توصیههایی که باید به آنها عمل کنید میپردازیم تا این جامعه آماری را تا جایی که میتوان با آگاهی دادن کاهش داد.
از انجام خودآزمایی سرطان سینه شروع کنید
- برای خودآزمایی سینه برنامه ریزی کنید.
برای تشخیص سریع و زودهنگام سرطان سینه به خصوص زمانی که سابقه ابتلا به این بیماری در خانواده و اقدام شما وجود داشته باشد، لازم است که یک برنامه ریزی منظم برای انجام خودآزمایی سرطان سینه داشته باشید.
این خودآزمایی با نام BSE شناخته میشود. زمانی که BSEs خود را انجام میدهید، یک تقویم تهیه کرده و روز انجام خودآزمایی را علامت بزنید.
نکته: سعی کنید این کار را هر ماه، ترجیحا پنج تا هفت روز پس از پایان دوره قاعدگی انجام دهید. دلیل این موضوع به این خاطر است که در دوره قاعدگی، سینههای شما متورم شده و میتواند روی انجام خودآزمایی تاثیرگذار باشد. همچنین در صورتی که متوجه ترشحاتی درون کاپ سوتین خود شدید سریعا باید این موضوع را بررسی کنیدو در ادامه روشهای دیگری از طریق تشخیص با ترشحات میپردازیم.
انجام منظم BSE به شما کمک میکند تا حالت طبیعی سینههای خود را بشناسید. برای جلوگیری از فراموشی توصیه میشود یک یادآور برای انجام مرتب این آزمایش تنظیم کنید. همچنین انجام خودآزمایی را در اتاقی با نور مناسب و کافی انجام دهید.
- معاینه دیداری انجام دهید.
صاف بایستید و مشابه تصویر بالا دستان خود را آویزان در کنار باسن قرار دهید و به آینه نگاه کنید. ببینید که آیا سینههای شما اندازه، رنگ و شکل طبیعی خود را دارند یا خیر؟ اگر هر یک از علائم زیر را دارید، به پزشک مراجعه کنید:
- تورم قابل توجه است اما در حال حاضر پریود نیستید
- گودی، چروکیدگی یا برآمدگی پوست
- نوک سینهها معکوس هستند
- نوک سینههایی تغییر کردهاند
- قرمزی، بثورات، یا حساسیت در نوک سینه
- دستهای خود را بالا بیاورید و معاینه دیداری قبلی را تکرار کنید.
به دنبال ترشح از نوک پستان خود باشید. اگر ترشحی به رنگ زرد شفاف یا قوامی به رنگ خونی یا شیری دارید آن را بررسی کنید. مراقب باشید که برای بررسی این ترشحات لازم نیست که سینه خود را فشار دهید. بلکه ترشحات باید خود از سینه خارج شوند. همچنین اگر ترشحات شفاف یا خونی دارید یا فقط از یک سینه ترشح دارید به پزشک اطلاع دهید.
- سینههای خود را لمس کنید.
در حالتی که دراز کشیدهاید یه انگشت اشاره، وسط و انگشت حلقه دست راست را به هم نزدیک کنید. سپس دست خود را در حالتی که پدهای سه انگشت میانی روی سینه چپ قرار گرفته و در یک الگوی دایرهای کوچک احساس شوند قرار دهید؛ درست مشابه تصویر بالا.
دست شما باید طوری سینه را پوشش داده باشد که سه انگشت میانی دور دایرههای سینه را تا شعاع ۲ سانتی متر احساس کنند. در این صورت از انگشت اشاره تا انگشت کوچک دست، میتوانید ناحیه استخوان ترقوه تا شکم را به راحتی احساس کنید.
حالا از ناحیه زیر بغل شروع کنید و دست خود را با مقداری فشار از پهلو به سمت وسط سینه حرکت دهید. این کار را چند بار با حالتی که هر بار فشار بیشتری به سینه خود وارد کنید انجام داده و سپس همین کار را با دست دیگرتان برای سینه دیگر تکرار کنید.
برای اطمینان از اینکه میتوانید کل این ناحیه را احساس کنید، از الگویی مانند ردیفهای عمودی استفاده کنید. سپس بایستید یا بنشینید و این مراحل را تکرار کنید. حال ببینید که آیا متوجه موارد زیر شدید یا خیر:
- احساس توده یا تغییرات دیگر در سینه: اگر متوجه شدید درون سینه شما تودهای وجود دارد، باید پزشک خود را از هرگونه تودهای که ممکن است تشخیص داده شود مطلع کنید.
- سینه شما با هر مقدار فشاری یک حالت را داشته باشد: به عبارت دیگر در هر حالتی که مقدار فشار را از کم به متوسط و سپس زیاد انجام میدهید، نزدیکترین تا دورترین بافتهای درون سینه به سطح پوست را احساس کنید.
- هیجانی رفتار نکنید.
برخی از مطالعات نشان میدهند که انجام خودآزمایی موجب افزایش احتمال ابتلا به سرطان نخواهد شد، اما در عوض باعث افزایش اضطراب و بیوپسی میشود. با پزشک خود در مورد BSE صحبت کنید. او ممکن است به سادگی توصیه کند که سینههای خود را بشناسید تا اگر تغییراتی رخ داد شما متوجه شوید.
بنابراین برای انجام این کار نباید هیجانی رفتار کنید. قرار نیست که شما به سرطان سینه ابتلا شوید و انجام این آزمایشات فقط برای این است که اگر حتی یک دهم درصد احتمال ابتلای شما به این بیماری وجود داشته باشد، سریعا از آن مطلع شوید تا اقدامات پزشکی را برای درمان انجام دهید؛ قبل از اینکه توده بزرگ شده و دیگر دیر شده باشد.
عوامل ابتلا به سرطان سینه را بشناسید
- اهمیت عوامل خطر را درک کنید.
تشخیص زود هنگام سرطان سینه حیاتی است. اگر با توجه به تستهایی که در بالا برای خودآزمایی ذکر کردیم متوجه علائم پرخطر شدید، حتما BSE را به طور منظم انجام دهید. در صورت احساس هرگونه توده خصوصا در سنین بالای چهل سالگی به دنبال انجام ماموگرافی سرطان باشید.
- از سابقه ابتلا به سرطان سینه در خانواده خود مطلع باشید.
زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. علاوه بر این، اگر اقوام نزدیک(مانند مادر، خواهر) مبتلا به سرطان سینه داشتهاید، احتمال ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش مییابد. همچنین جهشهای ژنی ارثی وجود دارد که فرد را مستعد ابتلا به سرطان سینه میکند. این جهش های ژنی که با نام BRCA1 و BRCA2 شناخته میشوند چیزی حدود ۵ تا ۱۰ درصد سرطان پستان را ناشی میشوند.
طبق یک بررسی که در کشور آمریکا برای خانمهای مبتلا به سرطان در یک جامعه آماری نسبتا بزرگ انجام گرفته بود:
- زنان سفید پوست بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
- برخی از گروههای قومی بیشتر مستعد ابتلا به ژنهای جهش یافته BRCA هستند. این افراد شامل مردم نروژی، ایسلندی، هلندی، و یهودی هستند.
لذا اگر در بین اقوام خود همچون عمه، خاله یا همچنین فرزندان آنان فردی ابتلا به سرطان سینه وجود داشت باید این مورد را هم در نظر بگیرید و در صورت مشاهده علائم سرطان در خودآزمایی ماهانه به پزشک مراجعه کنید.
- تاثیر سابقه پزشکی خود را درک کنید.
زنانی که سرطان سینه داشتهاند، بیشتر احتمال دارد دوباره به آن مبتلا شوند: فرقی هم نمیکند که این ابتلا در سینه دیگر باشد. افرادی که در کودکی تحت تابش برخی اشعهها برای انجام معاینات پزشکی در ناحیه قفسه سینه قرار گرفتهاند نیز در معرض خطر بیشتری هستند.
علاوه بر این، اولین قاعدگی که در سن ۱۱ سالگی یا کمتر رخ میدهد، میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد. شروع یائسگی دیرتر از حد متوسط نیز یک پرچم قرمز از احتمال ابتلا به سرطان سینه است. مصرف هورمون درمانی پس از شروع یائسگی خطر را افزایش میدهد، همانطور که هرگز باردار نشدهاید.
- سبک زندگی خود را تغییر دهید.
افراد چاق شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه دارند. زنانی که سه نوشیدنی الکلی در هفته مصرف میکنند ۱۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. سیگاریها، بهویژه زنانی که قبل از تولد اولین فرزندشان سیگار را شروع کردهاند، در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه نیز هستند.
راهکارهایی برای پیشگیری از سرطان سینه زنان
- از سوتین مناسب استفاده کنید.
پیش از این در مقاله عوارض پوشیدن طولانی مدت سوتین به این موضوع پرداخته و اشاره کردیم که پوشیدن سوتین به صورت مستقیم نقشی در ابتلا به سرطان ندارد. طبق مطالعاتی هم که انجام شده این موضوع ثابت شده است. اما در صورتی که از طریق روشهای دیگر ابتلا به سرطان سینه داشته باشید، پوشیدن طولانی مدت و عدم توجه کافی به آن میتواند احتمال ابتلا و شدت بیماری را بیشتر کند.
سوتین نامناسب و سفت باعث میشود تا جریان خون در سینهها افت پیدا کرده و به یکی از عوامل خطرناک در شدت یافتن بیماری و بزرگتر شدن سریع توده منجر شود. لذا برای خرید سوتین از راهنمای خرید سوتین کمک بگیرید.
- به طور منظم به متخصص زنان مراجعه کنید.
در طول معاینه سالانه زنان، پزشک سینههای شما را از نظر وجود توده یا ناهنجاری بررسی میکند. اگر چیزی نامنظم تشخیص دهد، ممکن است توصیه کند که ماموگرافی انجام دهید.
اگر بیمه درمانی یا بودجهای برای انجام منظم معاینات ندارید، توصیه میشود از خدمات مشاورهای یا انجمنها برای این موضوع کمک بگیرید.
- به طور منظم ماموگرافی انجام دهید.
پس از اینکه پا به سن ۴۰ سالگی گذاشتید، توصیه میشود تا سن ۷۴ سالگی هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهید. شاید شنیده باشید که ماموگرافی دردناک است، اما درد لحظهای است و بدتر از تزریق واکسن یا آمپول زدن نیست. به علاوه، میتواند زندگی شما را نجات دهد.
اگر در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دارید، با پزشک خود در مورد اینکه چند وقت یکبار باید ماموگرافی انجام دهید صحبت کنید. اگر شما در معرض خطر بالا هستید و زیر ۴۰ سال سن دارید، ممکن است پزشک شما قبلا ماموگرافی را توصیه کرده باشد.
- هوشیار باشید و سریع اقدام کنید.
توجه و شناخت از فرم سینهها بهترین کاری است که میتوانید برای تشخیص علائم سرطان سینه و اطلاع زودهنگام از آن داشته باشید. اگر در مورد مشاهدات خودآزمایی BSE نگرانی دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
توصیه میشود هر بار که به حمام مراجعه میکنید نگاه کردن به سینههای خود را در آینه به یک عادت تبدیل کنید. این کار به شما کمک میکند تا با فرم دقیق سینههای خود و شکل و ظاهر آنها بهتر آشنا شده و اگر مشاهداتی در خصوص ابتلا دیدید سریعتر متوجه این مسئله شوید.
- پیشگیری را به یک تلاش تیمی تبدیل کنید.
دوستان و خانواده خود را با ترتیب دادن یک مهمانی هر سال که با انجام ماموگرافی همه افراد به اوج میرسد، سالم نگه دارید. به این ترتیب میتوانید ترس را از تجربه حذف کنید و به یکدیگر کمک کنید. این را در نظر بگیرید:
بسیاری از زنان ماموگرافی نمیگیرند زیرا از آن احساس ترس دارند. سعی کنید راهی سرگرم کننده برای آن پیدا کنید که چطور دیگران را تشویق کنید به این مسئله توجه بیشتری داشته باشند.
جمع بندی و کلام آخر
سرطان سینه یکی از رایجترین انواع سرطان است که خصوص در زنان و خانمهای بالای ۴۰ سال و بیشتر پس از یائسگی رخ میدهد. نشانههایی که مشخص میکند به بیماری سرطان مبتلا شده باشید شامل ترشحاتی در سینه، تغییرات ظاهری و تغییر شکل قرارگیری نوک سینهها هستند.
شما میتوانید با بررسی منظم این تغییرات در سینه خود از آنها آگاه شده و در صورتی که چیز مشکوکی مشاهده کردید برای انجام معاینه سرطان از طریق ماموگرافی به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص زود هنگام بهترین راهکار برای درمان این سرطان است که بررسی همین نشانهها به شما کمک خواهند کرد. لذا اگر متوجه چیز مشکوکی شدید بدون فوت وقت به پزشک برای بررسی دقیق مراجعه کنید. همچنین به منظور آگاهی بخشی در این خصوص با دوستان و همکاران خود صحبت کنید و سعی کنید با دادن اطلاعات در مورد نشانهها و تغییرات ظاهری به دوستان خود و اعضای خانواده کمک کنید.